Trening i javna tribina o zaštiti podataka održane u Vranju i Pirotu

Na dvodnevnoj obuci i javnoj tribini na temu zaštite podataka o ličnosti, održanim u Vranju i Pirotu, mogli su se čuti brojni izazovi sa kojima se građani, institucije, mediji i organizacije civilnog društva susreću. Najčešće su se čuli apeli za poboljšanjem zaštite privatnosti na društvenim mrežama, provera osnove obrade podataka o ličnosti, prikupljenih po raznim osnovama, kao i bezbedna upotreba veštačke inteligencije.

Cilj obuka i javnih tribina je upoznavanje sa aktuelnim zakonskim rešenjima (u EU i Republici Srbiji) i osposobljavanje za pravilnu primenu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, kao i javna debata sa predstavnicima lokalnih zajednica na temu zaštite podataka o ličnosti. Obuke i javne tribine, koje se u sklopu projektne podrške realizuju u 15 odabranih jedinica lokalne samouprave, posebno su značajne za podizanje kapaciteta zaštite podataka o ličnosti i podizanje svesti šire javnosti i informisanje građana.

Obuku sprovode predstavnici Službe Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, uz podršku multi-donatorskog projekta „Jačanje vladavine prava u Republici Srbiji“ (EU ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE I ZA OSNOVNA PRAVA) zajednički finansiranog od strane EU i nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a za čiju implementaciju je zadužen Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

Last updated: 15. Maj 2024. 15:30